Over

Inleiding
De docent van Spelenderwijs is Ada van Egmond. Hieronder een korte introductie en de geschiedenis van Spelenderwijs.

Kennismaken met Ada
Ada van Egmond woont sinds 2002 in het prachtige Lintelo in de Achterhoek. Vanaf haar zevende jaar is zij al met muziek bezig. Zij is begonnen met orgellessen thuis en later op het kerkorgel in Pijnacker, heeft klarinet gespeeld bij Excelsior in Pijnacker en bij Harpe Davids in Zoetermeer en heeft dwarsfluitlessen gevolgd in Oosterhout. Zij is in Lintelo sopraansaxofoon gaan spelen bij muziekvereniging Advendo en heeft in 2008 D-examen gedaan voor saxofoon in Winterswijk. Sinds 2010 is zij zich gaan specialiseren in melodisch slagwerk.

Meer dan 5 jaar dirigeerde Ada met ontzettend veel plezier het leerlingenorkest van Advendo Lintelo. Om het jaar mag ze op basisschool ‘De Klimop’ een cursus van 4 lessen geven over muziek met als thema: ‘Blaasmuziek is cool.’ In deze cursus worden lessen gegeven over; blaasmuziek in het algemeen, houten blaasinstrumenten, koperen blaasinstrumenten en over allerlei verschillende slaginstrumenten. Ieder jaar worden er ook blokfluitlessen gegeven in groep 3/4 van deze basisschool.

Vanaf het schooljaar 2017-2018 worden er ook muzieklessen in het kader van Impuls Muziekonderwijs gegeven op basisschool De Klimop in Lintelo en basisschool ’t Warmelinck in IJzerlo.
Hiervoor is subsidie aangevraagd en gekregen en nu gaan we hiermee de komende 3 jaar aan de slag. We gaan structureel muzieklessen verzorgen op school, de mensen die voor de klas staan trainen in het geven van muziekonderwijs en een verbinding maken tussen binnenschools- en buitenschools muziekonderwijs. Dat laatste doen we in Lintelo door samen te werken met muziekvereniging Advendo en in IJzerlo is er een goede samenwerking met muziekvereniging Crescendo!
Na deze 3 jaar waarvoor we subsidie hebben gekregen mogen de muzieklessen gelukkig gewoon doorgaan. 

In september 2019 hebben we het Spelenderwijsorkest Advendo opgestart in Lintelo. Hiermee komen de blokfluitlessen die op school gegeven werden te vervallen. Het eerste optreden van dit Spelenderwijsorkest zal plaatsvinden tijdens het jubileumconcert van de muziekvereniging op 16 november a.s.
In oktober 2020 zijn we Spelenderwijs Crescendo begonnen in IJzerlo. 

Geschiedenis Spelenderwijs
In 2004 is het idee naar boven komen borrelen om in Lintelo een eigen muziekopleiding op te zetten. De eerste blokfluitlessen werden gerealiseerd en zo ontstond Spelenderwijs. Spelenderwijs een instrument leren bespelen en daar veel plezier aan beleven is het belangrijkste doel. Sinds 2006 worden er ook dwarsfluitlessen gegeven en in 2007 is een start gemaakt met piano en keyboardlessen.  Wat in de huiskamer met één leerling is begonnen, is uitgegroeid tot een leuke hoeveelheid leerlingen die we sinds de bouw van de nieuwe locatie in januari 2011 les zijn gaan geven in onze speciale muziekruimte.